Despre dezvoltare copilului in lectia fluturelui!

Intr-o zi, un om vazu din intamplare un cocon si se opri sa-l studieze. In mica lui gaura, omul observa un fluture care se straduia sa iasa. Ramase multe ore langa cocon urmarind fluturele care parea ca se afla pe punctul de a abandona, fara sa poata iesi prin gaura care ramanea mereu la fel de mica. Omul decise atunci sa ajute fluturele. Lua un cutit, deschise coconul si fluturele iesi imediat. Totusi, trupul lui era slab si amortit, iar aripile mici si fragile abia se miscau.
Omul continua sa-l observe, spunandu-si ca aripile fluturelui se vor deschide, dintr-o clipa in alta, si ca atunci insecta va putea sa-si ia zborul.
Dar nu se intampla nimic! Fluturele isi petrecu restul vietii tarandu-se pe pamant, cu trupul slab si aripile chircite. Niciodata n-a putut sa zboare.
Ceea ce omul nu a inteles, in intentia lui de a-l ajuta, este ca trecerea prin orificiul coconului i-ar fi permis fluturelui sa faca efortul necesar ca sa poata trimite lichidele vitale din trupul lui aripilor, ceea ce i-ar fi permis sa zboare.

Adaptare dupa un text italian anonim.

Ca si fluturii, copiii invata sa-si deschida aripile, iar cei care ii inconjoara stiu sa le fie aproape, pastrand distanta potrivita.

Cui se adreseaza consilierea?
Vizeaza persoanele normale: copii, adolescenti si familiile acestora (individual sau in grup), care se confrunta cu anumite situatii problematice si la care acestia nu reusesc sa gaseasca solutii de rezolvare.
Care sunt obiectivele?
Dezvoltare personala: – cunoastere personala; – dezvoltarea unor abilitati de comunicare si management al conflictelor si dezvoltarea abilitatilor sociale – asertivitate
Remediere: – consilierul insoteste copilul si familia, in invatarea acestora de a gasi strategii noi comportamentale, sa-si valorizeze potentialul existent, sa isi dezvolte noi resurse adaptative. Consilierea faciliteaza si catalizeaza atingerea unui nivel optim de functionare in lume.
Preventie: – consilierea de asemenea ofera celor vizati si invatarea unor strategii de preventie a situatiilor problematice.

Ce tip de problematica poate aborda consilierea?
Evaluare psihologica
Consilierea in probleme:
– emotionale (anxietate, depresie) si comportamentale (agresivitate, hiperactivitate)
– de dezvoltare (inca din perioada prescolara – gradinita si pentru toata viata)
– de invatare (dificultati de invatare, esec scolar, abandon scolar) si multe alte situatii problematice care apar in perioada copilariei si adolescentei
Consiliere vocationala: – orientare scolara si vocationala

Consiliere individuala, familiala si de grup: in ce priveste consilierea de grup, ea poate fi organizata pe familii (participa toti membrii familiei) sau grupuri pentru copii, adolescenti, tineri sau adulti.