În vreme de criză, trăsăturile noastre se accentuează, se intensifică. Pentru că am trăit vremuri de criză începând cu martie 2020, așa s-a născut și acest articol – personalități în pandemie.

Articolul Personalități în pandemie a fost scris cu aprotul Simonei Corendea, profesor.

Mai jos găsiți șase personalități specifice acestor vremuri. Dacă voi ați găsit altele, le puteți adăuga.

  1. Dramaticul

Este persoana care vede dramatic cam tot ce este în jur, chiar și părțile bune din viața lui, faptul că este sănătos sau că poate petrece timp alături de copii și familie. Îi place să exagereze un pic, face lucrurile mai dramatice decât sunt și așa iese mai mult în evidență.

Totul este văzut în negru și chiar și lucrurile bune sunt schimbate în rău, sunt văzute dintr-o perspectivă negativă.

  1. Paranoicul

Încă de la apariția situației, și chiar înainte de situație, paranoicul consideră că i se întâmplă lui rău și cineva, „statul”, „guvernele lumii”, și-a propus exact pe el să-l „nimicească” sau să-i distrugă afacerea, planurile.

Este suspicios și ușor prins de teoriile conspiraționiste.

Acesta e cel care a știut dinainte că ceva rău o să vină și sigur au pus ceva la cale alții chiar ca să-i facă lui rău.

  1. Delăsătorul

Pot să profit și să nu fac nimic!

Consideră ca totul este o vacanță și după câteva luni își reia viața de unde a fost lăsată. Nu consideră că, dacă trec două sau șase luni, înseamnă că a trecut timp care nu mai poate fi recuperat. Este cel care mai rămâne un pic în situație și după ce totul se reia la normal. Așteaptă să facă ceilalți, să îi dea alții, să primească și mai puțin să facă.

  1. Oportunistul

„Ce pot face în situația asta și cum aș putea profita?” Este întrebarea care îi vine în minte. Se organizează și reorganizează rapid. Caută soluții, vede oportunități și fructifică tot ce are el și ce este.

  1. Periculosul schimbător

L-am numit așa pentru că mi se pare periculos atât pentru el, cât și pentru cei din jur. Am fost uimită cât de mult s-a accentuat acestă incapacitate a omului de a-și forma o opinie și de a o păstra pentru o perioadă de timp. Cred că a fost perioada cu cele mai multe opinii contradictorii față de opinia de ieri. Să explic: azi o părere, mâine o altă perere, total opusă cu cea de ieri, în contradicție chiar cu acesta și toate de la aceeași persoană. Uneori, nici nu era nevoie de o zi ca oamenii să-și schimbe părerea și să considere bun ceva ce ieri sau câteva ore mai devreme era periculos sau să considere că ceva ce era periculos a devenit o încălcare de drepturi și nu mai este periculos, este chiar indicat. Am văzut oameni atât de „vlăguiți” de aceste schimbări personale încât era greu să mai recunoști care e persoana de azi. Este o persoană haotică în funcționare și ușor de manipulat, dar și vocală! Își exprimă părerile contradictorii fără parcă să și realizeze că sunt în antiteză.

  1. „Copilul mamei”

Acest tip de persoană are rolul de „alintatul familiei”. Poate beneficia de faptul că toată familia lui stă cât mai mult pe acasă și se poate ocupa de toate mofturile și de tot ceea ce își dorește, făcându-i pe plac. Acest „D-l Goe” al familiei crede că i se cuvine tot și nu face niciun pic de efort. Îi manipulează pe ceilalți, iar astfel familia și cei din jur ajung să creadă că acest tip de comportament este în regulă.

Recomandarea noastră  este să ne analizăm. Să vedem pe unde ne încadrăm și, în special, să aflăm despre noi cum funcționăm în perioade de criză.

Perioadele de criză au „darul” de a aduce haos în viețile noaste. Rostul nostru este să facem un pic de clarificare în această dezorganizare și să nu ne lăsăm duși cu acest haos.

A se citi PERSONALITĂȚI în ”” și la fel fiecare tip de personalitate tot cu ””!

Psiholog cliniciant, psihoterapeut Agnes Remalia Dragomir

Profesor Simona Corendea

Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a întelege modul de manifestare puteți cere ajutor aici.