Sunt serviciile psihologice scumpe?

Sunt serviciile psihologice scumpe? Mulți factori contribuie la prețul unui produs, iar faptul că este „scump” e relativ. Poți să accesezi și ceva ieftin, dar o să primești ieftin. O să ating foarte puțin acest aspect. Acum aș vrea să explic de ce prețul e relativ mai ridicat pentru servicii de evaluare psihologică și psihoterapie.

Câteva cauze:
  1. Educație și formare extinse: Psihologii și psihoterapeuții parcurg formări extinse. Sunt grade care se obțin în ani și după multe cursuri și formări. Aceasta înseamnă că ei investesc timp și resurse semnificative în educația lor, ceea ce poate duce la costuri mai mari pentru serviciile lor.

Mi-ar plăcea să nu confundați un curs de dezvoltare personală, care se parcurge într-un weekend, cu o formare în psihoterapie care durează aproximativ 4 ani (doar pentru a obține prima treaptă de specializare). Mulți dintre psihoterapeuți au chiar două sau patru formări. Nu detaliez costurile pentru că o persoană care își dorește să se formeze își asumă și costul. Îmi aduc aminte că atunci când am început formarea mergeam în paralel la dezvoltare personală și la formare. Doar grupul de dezvoltare, într-un singur weekend, valora cât salariul meu de profesor consilier (eram în primul meu an de consilier, într-o școală privată!!).

Alte cauze:
  1. Supervizare și acreditare: Mulți profesioniști din domeniul sănătății mintale sunt obligați să aibă supervizori și să obțină acreditări pentru a asigura calitatea serviciilor lor. Continuu se parcurg cursuri de formare (dacă îți dorești să rămâi la curent cu noutățile sau să te formezi în diverse problematici). Acest proces poate adăuga și mai mult la costurile totale ale furnizării serviciilor. Pentru a ajunge specialist în domeniul acesta ai nevoie de aproximativ 10 ani după finalizarea facultății, timp în care costurile cu dezvoltarea personală, formarea, supervizarea sunt costisitoare. La acestea se adaugă achiziția testelor, plata licențelor. Multe dintre teste se plătesc pe aplicare, iar costul unei aplicări variază de la câțiva euro până la aproape 100 euro (iar în acest cost nu intră licența inițială sau munca psihologului, e doar costul pentru aplicare).
Și
  1. Responsabilități, implicare și taxe administrative: Lucrul cu sănătatea mintală implică responsabilități serioase, investiții și riscuri asociate. Profesioniștii trebuie să se asigure că dispun de resursele necesare pentru a putea face o evaluare psihologică pertinentă și corectă, că dispun de timpul necesar redactării materialului final (raportul de evaluare/psihoterapie, la nevoie). Uneori poate cere supervizare, în cazul în care necesită sprijin, pentru că este un caz complex sau anumite informații nu corelează cu testele. Toate acestea necesită timp, resurse, tratarea cu responsabilitate și implicare. Păstrarea documentelor se face în siguranță pentru o perioadă de timp impusă de lege și necesită arhivare, iar toate acestea sunt costisitoare. Există multe taxe pentru un cabinet de psihologie (pe care puțini le cunosc).

Dacă discutăm de evaluarea unui copil este nevoie de teste atât pentru copil cât și pentru familie și profesori. Fiecare aplicare costă, fiecare necesită timp de interpretare și costuri suplimentare. După încasarea de la părinți, taxele se împart către stat, teste și psiholog. Taxele către stat sunt aproape 50%. Apoi sunt taxele către teste, taxele administrative către licențiere și certificări, taxele pentru cabinet, iar spre final rămâne și psihologului/psihoterapeutului o parte.

Sunt serviciile psihologice scumpe?
  1. Durata ședințelor și investiția de timp: Psihoterapia necesită timp, iar fiecare ședință presupune pregătire, discuții cu pacientul și, eventual, documentare suplimentară. În cazul evaluării psihologice, pe lângă timpul petrecut în timpul ședințelor, este necesar încă un timp dublu sau triplu pentru interpretarea testelor și redactarea raportului. Un raport poate să conțină 7 pagini, 10, 20 sau 50 de pagini, în funcție de complexitate. Toate acestea cer investiție.

Sigur că în experiența mea de peste 15 ani de muncă în acest domeniu am văzut și rapoarte de o pagină! Ele erau alcătuite pe baza unui singur test sau doar a interviului cu persoana. Informațiile erau fix pentru o pagină și nu știu dacă putem spune că a fost ieftin (pentru că nu cred că a adus informații consistente ca să putem compara cu un raport complex de evaluare – așa cum ar trebui să fie fiecare raport!). Nici nu știu dacă acela e un raport de evaluare psihologică. Îmi e greu să-l numesc așa.

  1. Numărul mic de specialiști: Datorită creșterii conștientizării și acceptării sănătății mintale, cererea pentru servicii de psihoterapie/psihologie clinică a crescut. Cu toate acestea, oferta de profesioniști calificați pare să nu țină pasul cu cererea, ceea ce poate duce la prețuri mai mari.

Este important să subliniem că accesul la servicii de sănătate este o problemă semnificativă, iar autoritățile și profesioniștii din domeniu lucrează la găsirea modalităților de a face aceste servicii mai accesibile și mai eficiente. Unii profesioniști oferă și servicii gratuite, chiar dacă nu sunt publice. Sunt implicați în cercetări, campanii, informări în masă, conferințe și seminarii pentru care nu percep taxe, ba uneori plătesc din banii lor susținerea acestora. Acesta e un domeniu în care nu se produc bani pasiv sau excepțional se întâmplă asta.

Sunt serviciile psihologice scumpe?

Așa că, înainte să vă gândiți că vreți ceva ieftin, poate vă gândiți ce doriți să obțineți. Dacă este ieftin, de undeva este nevoie să fie tăiate costurile. Poate că dacă e testare, atunci vei primi un „raport fără teste”! Dacă este psihoterapie poate că formarea e una de weekend, unde nu vorbim de un psihoterapeut,  ci de un terapeut cu o formare de 3 zile nu de 4 ani, deci nu e psihoterapie. Poate că e mai bine să ne întrebăm în ce vrem să investim banii. Dacă este pentru copil, ce valorează mai mult? Adidași de o anumită firmă sau un specialist psiholog/psihoterapeut? Dacă este pentru noi, poate că este de ales între o haină/ ieșirile dese în oraș sau investiția în propria dezvoltare personală.

Alegerea ne aparține!

Un alt aspect, de care nu voi vorbi probabil în viitor este timpul.

Amintesc totuși:

„Psihoterapia durează atâta timp cât e nevoie pentru vindecare”. Richard G. Erskine a spus „Nu terapia durează, ci rezistențele clientului.” Sigur că rezistențele sunt acolo pentru că avem un client rănit. Așa ca da, durează.

Cât durează evaluarea? Depinde pentru ce este evaluarea, depinde vârsta. Sunt copii care interacționează din prima la fel cum sunt și adulții. Pentru alții e nevoie de 1-2 ședințe de complianță. Dar, în medie, o evaluare durează 4-5 ședințe (4-5 întâlniri). În fapt este vorba de mai mult timp pentru completarea testelor (uneori în afara întâlnirilor), iar la asta se adaugă timpul pentru redactarea raportului.

Psiholog și psihoterapeut,

Agnes Remalia Dragomir

 

#psihoconsultanta

#agnesdragomir

#dezvoltarepersonala

#evaluarepsihologică

#psihoterapiecopii

#terapiaescumpă

#ieftin

#psihoterapieadulti

#psihologinromania

#psihologinlume