HiPIC

Hierarchical Personality Inventory for Children

 

Evaluarea personalității copiilor cu vârste între 6 și 13 ani, în Big Five

 

 • Provenienta: Internațională, dar adaptat pentru copiii din România;
 • Evaluare: Individuală (chestionarul este completat de parinte/profesor/persoana care cunoaste copilul foarte bine).
 • Rezultate: Evaluarea se încheie cu un RAPORT INDIVIDUALIZAT și ștampilat de  psiholog autorizat COPSI. Raportul se primește  în format electronic sau letric.
 • Varsta: 6-13 ani (pentru copii si adolescenti)
 • Descriere: HiPIC (Hierarchical Personality Inventory for Children) este un instrument comprehensiv, destinat evaluării diagnostice a personalității normale a copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani. Testul are la bază consacratul model Big Five.
 • Durata testare: 30-40′. HiPIC este un chestionar care se aplică fără limită de timp, ceea ce înseamnă că fiecare subiect poate lucra în propriul său ritm. Cu toate acestea, administrarea nu durează decât rareori mai mult de 40 de minute.
 • Pregatire pentru test: Nu este necesară, dar testul sa fie dat cand persoana este relaxata si linistita.
 • Informatii suplimentare: aici>>
 • Inscrieri testari: psihoconsultanta@gmail.com;
 • Licenta Romania: D&D Consultants Group – Test Central
 • Exemplu profil: https://www.testcentral.ro/media/hipic-00555259-demo-hipic-pdf-IQDBXKE9.pdf

 

Detalii

HiPIC  m-a fascinat inca de la prima vedere. Am citit despre testarea la copii cu HiPIC, l-am studiat și am decis ca este ceea ce ar ajuta părintele și terapeutul în modul de a vedea un copil. HiPIC permite evaluarea stilului emoțional, interpersonal, motivațional și comportamental al copiilor. Dacă aveti disponibilitatea sa citiți întreaga explicatie de mai jos si sa vedeti cum arată un profil sunt convinsa că ați apela cu încredere la un astfel de test pentru copilul dumneavoastra.

HiPIC (Hierarchical Personality Inventory for Children) este un instrument comprehensiv, destinat evaluării diagnostice a personalității normale a copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani. Testul are la bază consacratul model Big Five.

HiPIC descrie diferențele dintre comportamentele și atitudinile copiilor. Astfel, utilizat în context clinic sau pedagogic, permite evaluarea stilului emoțional, interpersonal, motivațional și comportamental al celor mici, pornind de la cele 5 mari dimensiuni ale personalității.
Chestionarul se adresează părintelui (tutorelui/ cadrului didactic), fie oricărei persoane care întrunește criteriul frecvenței de interacțiune cu copilul evaluat. Administrarea se bazează pe răspunsurile în cinci trepte oferite celor 144 de simple și scurte afirmații, care infățișează comportamente concrete și observabile ale copilului.

Testul poate fi utilizat în două maniere:

 • (i) ca o privire de ansamblu asupra funcționării specifice a personalității copilului și
 • (ii) ca o formă comparativă a convergențelor și divergențelor evaluărilor celor doi părinți.

În practică, HiPIC este utilizabil în contextul clinic pentru cunoașterea punctului de pornire în terapie, pentru identificarea resurselor și vulnerabilităților și pentru setarea obiectivelor terapeutice. În contextul educațional-pedagogic, HiPIC permite evaluarea stilului de învățare al copilului, dar și compatibilitatea dintre abilitățile parentale și personalitatea fiului/fiicei.

 

Testul este standardizat pe populația româneasca si a fost pus în folosinta de Testcentral.