RAVEN

Matrici Progresive Raven – Test de inteligență


 

Instrument de testare a inteligenței (copii și adulți)

Tastare Portage

 

  • Proveniența: Internațională, dar adaptat pentru populația din România;
  • Evaluare: Individuală/ grup
  • Rezultate: Măsoară capacitatea intelectuală generală (factorul g), utilizând comparația formelor și a raționamentului bazat pe analogii, indiferent de cunoștințele dobândite. Prin aplicarea sa, se obțin informații despre capacitatea de a gândi, forțând să se pună în mișcare raționamentul analogic, percepția și capacitatea de abstractizare.
  • Vârsta: 4-80 ani (copii, adolescenți, tineri, adulți, seniori) (varianta color + varianta clasic)
  • Descriere: Matrici Progresive Standard (SPM) a fost construit pentru evaluarea inteligenţei persoanelor. Testul a fost adaptat în peste 60 de culturi şi are indiactori psihometrici care atestă valoarea sa în evaluarea inteligenţei.

Permite o măsurare acurată a proceselor intelectuale ale copiilor şi adulţilor. Testul  este alcătuit din 5 serii a câte 12 itemi, care cresc progresiv‚ în dificultate.
Varianta color are doar 3 serii.

Testul Standard este alcătuit din 60 de itemi organizaţi pe cinci serii (A, B, C, D şi E) a câte 12 probleme. În cadrul fiecărei serii soluţia primei probleme este cât se poate de evidentă. Soluţiile la problemele care urmează se bazează pe strategiile care au condus la găsirea soluţiilor precedente şi devin din ce în ce mai dificile. Ordinea itemilor oferă antrenamentul necesar înţelegerii metodei de lucru. Cele cinci serii oferă cinci oportunităţi de a deprinde strategia necesară rezolvării problemelor şi cinci evaluări progresive ale aptitudinilor intelectuale ale individului. Pentru menţinerea interesului şi evitarea oboselii, fiecare problemă este prezentată într-o manieră clară şi pe cât posibil aspectuoasă.

SPM poate fi administrat şi persoanelor care nu vorbesc limba română sau care au deficienţe auditive. Deoarece este necesar ca toate persoanele să înţeleagă ceea ce au de făcut, testul poate fi administrat doar individual sau în grupuri de maximum 5 persoane.

Testul are 3 forme: Clasic, Paralel şi Plus (este cea mai nouă formă a testului, şi are o putere de discriminare mai bună în cazul persoanelor care au un nivel crescut de abilitate).

  • Durata testare: fără timp limită (estimare: 20-45 de minute)
  • Pregatire pentru test: Nu este necesară, dar testul sa fie dat cand persoana este relaxată,  linistită și odihnită.
  • Informatii suplimentare:  https://rtscluj.ro/content/view/4/5/
  • Inscrieri testari: psihoconsultanta@gmail.com;
  • Licenta Romania: SC RTS Romanian Psychological Testing Services

Testul este standardizat pe populația româneasca si a fost pus în folosinta de RTS Romanian Psychological Testing Services.

Detalii

Descriere: Matrici Progresive Standard (SPM) a fost construit pentru evaluarea inteligenţei persoanelor. Testul a fost adaptat în peste 60 de culturi şi are indiactori psihometrici care atestă valoarea sa în evaluarea inteligenţei.

Permite o măsurare acurată a proceselor intelectuale ale copiilor şi adulţilor. Testul  este alcătuit din 5 serii a câte 12 itemi, care cresc progresiv‚ în dificultate.
Varianta color are doar 3 serii.

Testul Standard este alcătuit din 60 de itemi organizaţi pe cinci serii (A, B, C, D şi E) a câte 12 probleme. În cadrul fiecărei serii soluţia primei probleme este cât se poate de evidentă. Soluţiile la problemele care urmează se bazează pe strategiile care au condus la găsirea soluţiilor precedente şi devin din ce în ce mai dificile. Ordinea itemilor oferă antrenamentul necesar înţelegerii metodei de lucru. Cele cinci serii oferă cinci oportunităţi de a deprinde strategia necesară rezolvării problemelor şi cinci evaluări progresive ale aptitudinilor intelectuale ale individului. Pentru menţinerea interesului şi evitarea oboselii, fiecare problemă este prezentată într-o manieră clară şi pe cât posibil aspectuoas

 

 

 

Testare Portage