MASC

Multidimensional Anxiety Scale for Children

 

Screening multi-dimensional al nivelului de anxietate pe criterii simptomatologice conform DSM-IV-TR

 • Provenienta: Internațională, dar adaptat pentru populatia din România;
 • Evaluare: Individuală
 • Rezultate: Include patru tulburări de anxietate cu debut în copilărie: tulburarea de anxietate generalizată, fobia socială, mutismul selectiv și anxietatea de separare.
 • Varsta: 8-19 ani, nivel de citire clasa a IV-a
 • Descriere: MASC a fost dezvoltat ca si un instrument de screening practic si eficient pentru masurarea anxietatii la copiii cu varstele cuprinse intre 8 si 19 ani.
 • Durata testare: 15-25′. MASC este un chestionar care se aplică fără limită de timp, ceea ce înseamnă că fiecare subiect poate lucra în propriul său ritm. Cu toate acestea, administrarea nu durează decât rareori mai mult de 20 de minute.
 • Pregatire pentru test: Nu este necesară, dar testul sa fie dat cand persoana este pe cat posibil relaxată si linistită.
 • Informatii suplimentare: aici>>
 • Inscrieri testari: psihoconsultanta@gmail.com;
 • Licenta Romania: D&D Consultants Group – Test Central

   

  Detalii

  • Instrument de screening practic și eficient pentru măsurarea anxietății la copiii cu vârstele cuprinse între 8 și 19 ani, validând diferite clustere de simptome, manualul DSM-IV-TR, include patru tulburări de anxietate cu debut în copilărie: tulburarea de anxietate generalizată, fobia socială, mutismul selectiv și anxietatea de separare.

  Istoric

  Scala de Anxietate Multidimensionala Pentru Copii (MASC, Multidimensional Anxiety Scale for Children) este un instrument psihometric usor de administrat, care evalueaza multiple dimensiuni ale anxietatii la copii si adolescenti.

  In conditiile in care cadrul conceptual al tulburarilor anxioase ale copilariei evolueaza, atat clinicienii cat si cercetatorii sunt confruntati cu sarcina dificila de a distinge intre anxietatea patologica si fricile care reprezinta o parte a procesului normal de dezvoltare. Pe baza unei literaturi considerabile, validand diferite clustere de simptome, manualul DSM-IV-TR, include patru tulburari de anxietate cu debut in copilarie: tulburarea de anxietate generalizata, fobia sociala, mutismul selectiv si anxietatea de separare. In general, fricile devin patologice cand sunt excesive, nu reprezinta o etapa a procesului normal de dezvoltare, sau sunt asociate cu comportamente de coping dezadaptative. Avand in vedere ca prevalenta anxietatii cu debut in copilarie nu este cunoscuta la nivelul populatiei, crearea unui instrument de evaluare a anxietatii la copii si adolescenti este cu atat mai importanta. MASC a fost dezvoltat ca si un instrument de screening practic si eficient pentru masurarea anxietatii la copiii cu varstele cuprinse intre 8 si 19 ani.

   

  Testul este standardizat pe populația româneasca si a fost pus în folosinta de Testcentral.