NPQ
Adaptive Behavior Assessment System II
NPQ este un instrument construit pentru a măsura un număr de 16 dintre trăsăturile de personalitate descrise de Murray (1936) în teoria sa sistemică dedicată nevoilor umane
- Provenienta: Internațională, dar adaptat pe populația din România;
- Evaluare: Individuală
- Rezultate: Evaluarea se încheie cu un RAPORT INDIVIDUALIZAT și ștampilat de psiholog autorizat COPSI. Persoana primește raportul în format electronic sau letric.
- Varsta: 7-89 ani (copii, adolescenti și adulti (persoane peste 11 ani, dar poate sa fie testati inclusiv copiii de la 7+).
- Descriere: NPQ este un instrument nonverbal, centrat pe măsurarea unor trăsături de personalitate regăsite în 16 scale + o scală de validitate. Fiecare din cele 17 scale conţine câte 8 itemi, totalizând 136 de itemi. Itemii sunt ilustraţii naive în creion, fiecare având aproximativ mărimea de 6×9 cm. Fiecare ilustraţie surprinde un personaj principal, aflat într-o anumită situaţie sau manifestând un anumit comportament.
- Durata testare: 40-50′. NPQ este un chestionar care se aplică subiecţilor fără limită de timp, ceea ce înseamnă că fiecare subiect poate lucra în propriul său ritm. Cu toate acestea, administrarea NPQ nu durează decât rareori mai mult de 50 de minute.
- Pregatire pentru test: Nu este necesară, dar testul sa fie dat cand persoana este odihnită.
- Informatii suplimentare: aici>>
- Inscrieri testari: psihoconsultanta@gmail.com;
- Licenta Romania: D&D Consultants Group – Test Central
- Exemplu profil: https://www.testcentral.ro/media/npq-m-ro-TTB5Y9Q2.pdf
Detalii
NPQ măsoară 16 dintre trăsăturile de personalitate descrise de Murray (1936) în teoria sa sistemică dedicată nevoilor umane. Iată scalele NPQ:
- Reuşită (Achievement)
- Afiliere (Affiliation)
- Agresiune (Aggression).
- Autonomie (Autonomy)
- Dominanţă (Dominance)
- Rezistenţă(Endurance)
- Exhibiţie (Exhibition).
- Căutarea aventurii (Thrill-Seeking)
- Impulsivitate(Impulsivity)
- Altruism(Nurturance)
- Ordine (Order)
- Joacă (Play)
- Senzorialitate (Sentience)
- Recunoaştere socială (Social Recognition)
- Nevoia de ajutorare (Succorance)
- Înţelegere (Understanding)
- Deviere (Deviance), cu scopul de a detecta răspunsurile aleatorii.
Avantajele testării cu NPQ
Trebuie sa remarcam la acest moment ca un avantaj major al instrumentelor de personalitate nonverbale este faptul ca pot fi folosite fara îngradire în contexte de evaluare si momente în care chestionarele clasice, cu stimuli verbali, nu pot fi folosite. De exemplu, chestionarele nonverbale de personalitate pot fi folosite cu acele categorii de respondenti care au probleme în citirea sau întelegerea itemilor verbali. Ele pot fi de asemenea utilizate în evaluarile transculturale, permitând comparatii între subiecti si grupuri apartinând unor spatii culturale diferite.
Un alt avantaj al instrumentelor nonverbale se leaga de vârsta subiectilor examinati. Un chestionar clasic de personalitate nu poate fi administrat de exemplu copiilor sub 13-14 ani, nu pentru ca nu ar putea fi principial aplicat lor, ci pentru ca majoritatea itemilor nu au semnificatia scontata pentru acesti subiecti. De exemplu vârsta minima pentru aplicarea CPI / California Psychological Inventory este de 13 ani (Gough, 1987, 1996), pentru aplicarea FPI / Freiburg Personlichkeitsinventar este de 13 ani (Fahrenberg, Hampel & Selg, 2001), pentru aplicarea NEO-PI-R de 14 ani (Costa & McCrae, 1992), pentru aplicarea MBTI, Myers-Briggs Type Indicator de 13 ani (Quenk, 1999) etc. Spre deosebire de acestea, NPQ si FF-NPQ pot fi aplicate si la vârste mult scazute, mergând chiar pâna la 7 ani.
Nu este de ignorat nici faptul ca pentru chestionarele verbale de personalitate o limita majora în aplicare este nivelul de educatie al respondentului. Persoanele cu nivel foarte scazut de educatie, care au dificultati în citirea sau întelegerea itemilor, nu pot raspunde coerent la itemii unui astfel de chestionar. De cele mai multe ori acest tip de subiecti reprezinta chiar o sursa semnificativa de erori, întrucât cel mai frecvent comportament în cazul întelegerii incomplete, gresite, sau chiar a neîntelegerii unui item, nu este acela al recunoasterii propriilor limite. Dimpotriva, subiectul da de cele mai multe ori raspunsuri la întâmplare iar comportamentul este detectat doar de un numar mic de chestionare, care au scale de detectie a distorsiunilor, precum este cazul CPI prin scala Cm (Communality).
De asemenea, o categorie care impune o atentie deosebita în cazul evaluarii de personalitate este aceea a persoanelor cu probleme de ordin psihologic cvasi-clinic, care nu pot fi evaluate cu un chestionar verbal. Exemple ar fi persoanele cu dislexie, sau care sufera de deficit de atentie. Un chestionar precum NPQ sau FF-NPQ poate fi mai degraba recomandat în astfel de cazuri decât orice alt fel de chestionar structurat. Sunt binecunoscute, ca un alt exemplu, dificultatile legate de utilizarea în clinica a unora dintre marile inventare asa cum este MMPI dificultati legate tocmai de natura sarcinii si a itemilor, precum si de lungimea acestor inventare.
Un alt avantaj important al chestionarelor nonverbale de personalitate este faptul ca ele pot fi folosite în contactul cu orice categorie lingvistica. În evaluarile cross-culturale sau în acele situatii când sunt evaluate persoane ce fac parte din grupuri ce vorbesc limbi diferite, avantajul unui chestionar precum NPQ sau FF-NPQ este acela ca nu necesita traducere (si cunoastem cu totii cât de laborioasa este traducerea si adaptarea convingatoare a unui chestionar verbal), în acest fel asigurând atât rapiditatea testarii cât si standardizarea acesteia, de vreme ce fiecare subiect se confrunta exact cu aceiasi stimuli, în garantat aceleasi formulare.
Un profil demo poate sa fie consultat aici: https://www.testcentral.ro/media/npq-f-ro-RIFVJ53L.pdf (ele pot sa fie realizate in romana sau engleza).
NPQ este un instrument de 136 de itemi, care a fost construit pentru a masura un numar de 16 dintre trasaturile de personalitate descrise de Murray (1936) în teoria sa sistemica dedicata nevoilor umane. Astfel, NPQ se adreseaza prin itemii sai unor concepte foarte bine delimitate, precum:
– Reusita (Achievement);
– Afiliere (Affiliation);
– Agresiune (Aggression);
– Autonomie (Autonomy);
– Dominanta (Dominance);
– Rezistenta (Endurance);
– Exhibitie (Exhibition);
– Cautarea aventurii (Thrill-Seeking);
– Impulsivitate (Impulsivity);
– Altruism (Nurturance);
– Ordine (Order);
– Joaca (Play);
– Senzorialitate (Sentience);
– Recunoastere sociala (Social Recognition);
– Nevoia de ajutorare (Succorance);
– Întelegere (Understanding).
De asemenea, NPQ contine o scala de validitate denumita Deviere (Deviance), care a fost generata special pentru a detecta raspunsurile aleatorii. NPQ scoreaza in plus si pe cei cinci meta-factori de personalitate cunoscuti sub numele de Big Five:
– Extraversie (Extraversion);
– Agreabilitate (Agreeableness);
– Constiinciozitate (Conscientiousness);
– Nevrotism (Neuroticism);
– Deschidere fata de experiente (Openness to Experience).