Ai un mentor?

Când primești această întrebare: „Ai un mentor?” Ce răspunzi?

Dacă nu ai acum un mentor, ai avut un mentor pentru o perioadă de timp? Ai crescut lângă cineva în ceea ce faci? Sigur, nu spun că altfel nu se poate, dar există multe beneficii când ai un mentor! O să vorbesc un pic despre o parte din aceste beneficii.

Astăzi (12.07.2022) am primit un cadou! O poză … nu înțelegeam exact în primă fază, dar mi-am zis (în cele 2-3 fracțiuni de secundă) că sigur e ceva cu această poză: Poza venea de la o persoană care a marcat profund viața mea. Pentru mine a fost mai mult decât mentor și este mentor acum. E persoana la care apelez când vreau să mă lămuresc cu anumite lucruri.

Olivia îmi scrie:
„Și în Biserică ne pun împreună! Uită-te la numele statuilor. Zice că avem treabă împreună!”
Ce înveți când ai un mentor:

Da, așa este … am avut multe ore petrecute împreună în care ea a avut multă răbdare cu mine și eu mult respect față de ea. Cred că e un lucru care se învață când ai un mentor: RESPECTUL! Respectul nu e ceva opțional când ai lângă tine o persoană care își dedică timp și energie ca tu să înveți. Poate părea absurd și, dacă te deranjează ce am spus, cred că e de discutat de ce te deranjează!

Un alt lucru important, pe care îl înveți, (și cred că e greu fără) este că înveți să dai SOCOTEALĂ, să îți faci bine treaba și nu te deranjează când ești întrebat ce ai făcut cu timpul tău, de ce ai procedat așa și cum ai abordat „situația” (situația poate să difere de la domeniu la domeniu).

Când crești fără mentor crești un pic de capul tău și să dai socoteală sau să respecți autoritatea pare „misiune imposibilă”. Să nu mă înțelegeți greșit, să dai socoteală sau să asculți autoritatea nu înseamnă că ești de acord cu tot ce ți se spune sau, uneori, impune.  Nici nu e cazul să urmezi orice autoritate, dar cred că acesta este secretul, când poți asculta de autoritate poți să faci și diferențe. Când ești mereu în revoltă cu orice autoritate e greu să alegi ce drum să urmezi și poți umbla haotic, pe multe drumuri, fără sens, fără direcție.

Ce mai înveți când ai un mentor?

Un alt avantaj, al mentoratului, este că înveți să fii RESPONSABIL …da, da, se învață! Este extrem de prețios să ajungi să fii responsabil cu ce ai de făcut și să nu fie nevoie să te urmărească cineva ca să îți faci treaba. Cred că este obositor, pentru toate părțile, când nu ești responsabil și nu ai înțeles de ce ai de făcut ce ai de făcut!

Dacă totuși pare greu să faci toate acestea poate nu ai avut un mentor sau poate ce faci nu îți crează plăcere. Ambele se pot rezolva și merită din plin! Merită timp și bani … beneficiile sunt foarte multe!

Noi, eu și Olivia, sigur mai avem mult de muncă dacă și în Biserică ne-au pus împreună, pe doi stâlpi!

Agnes D.