Ana, fetița cu cărțile sau Ana, un copil complet și complex, cum o vedem cei care am participat la evenimentul de lansare de carte sau cei care interacționăm cu ea în diverse ocazii.

Ea a scris prima ei carte, EMOȚIILE EXTRATERESTRULUI, în perioada ianuarie 2020 – aprilie 2020. A primit cadou publicarea cărții de ziua ei și, cu ajutorul și implicarea părinților, a făcut un eveniment de lansare de carte în 28 septembrie. Lansarea a avut loc într-un cadrul frumos, în aer liber, la Teahouse 5.

Dificil, dar reușim

Povestea scrierii este una foarte interesantă. Ana a început să scrie în ianuarie, nimeni nu știa ce urmează și totul decurgea normal. Când a ajuns pe la jumătatea cărții, am intrat cu toții în izolare și ea s-a văzut nevoită să continue singură, fără coordonare.

Nu a renunțat. S-a adaptat. Și-a instalat programul pentru a face desenele și a avut tot suportul familiei. Toate imaginile din carte sunt realizate de ea, la fel și coperta cărții. Scria cât de des putea și transmitea spre redactare.

A fost un timp dificil pentru noi toți, dar am învățat multe. Cum se putea altfel?! Cartea vorbește tocmai despre emoțiile unui personaj și modul în care el face față tuturor situațiilor.

Partea frumoasă din toată povestea este că ne-a provocat să ne reorganizăm pe toți cei implicați în publicarea cărții Anei și ea a fost dornică să transmitem cartea la editură și să vedem dacă este acceptată pentru o publicare. Editura a felicitat inițiativa Anei, o fetiță de 10 ani sau Ana, fetița cu cărțile, și lucrurile au mers pe un drum frumos. Cartea a fost publicată.

EMOȚIILE EXTRATERESTRULUI

Lansarea cărții a adus împreună copii și adulți care au avut ocazia să socializeze, să petreacă timp împreună și apoi să povestim despre cum, unde și de ce a apărut ideea scrierii. Ana ne-a povestit cum a ajuns să iubească cărțile și cum a ajutat faptul că părinții ei i-au citit încă de când era mică. Faptul că ea a citit peste 150 de cărți în ultimul an a ajutat să aibă o imaginație bogată și un vocabular dezvoltat.

Nu întâmplător o numim Ana, fetița cu cărțile.

Proiecte viitoare pentru Ana, fetița cu cărțile

Ana are și alte proiecte în prezent. A început deja să scrie la alte cărți, citește foarte mult, se pregătește pentru a finaliza cu bine clasa a IV-a și, în special, este încântată când aude că cineva citește.

În urma evenimentului, mai mulți copii au spus că își doresc să scrie sau că au scris și doresc și părerea Anei despre ceea ce au scris sau ce vor scrie.

Ana, fetița cu cărțile

Am rugat câteva persoane să spună cum a fost la evenimentul de lansare de carte.

Impresii din partea celor prezenți

„Ana este Ana…de cele mai multe ori așa încep să vorbesc despre ea, pentru că e greu să descrii un astfel de copil. E genul care îmi dă speranța că România încă mai poate, că mai avem valori, și sper din suflet să știm să le apreciem și să le scoatem la lumină. De aceea, aș vrea ca evenimente ca cel în care Ana a lansat prima sa carte să se repete și să adune și mai mulți copii asemenea ei, să vadă ca nu ea trebuie să se simtă „ciudată” sau „altfel”, ci că e o inspirație pentru adulți și copii deopotrivă.

A fost un eveniment foarte drăguț, cald, un prilej de „stat la povești” de calitate, de privit și ascultat un copil fascinant, pasionat de cărți și scrisul lor, înconjurat de alți copii care priveau cu admirație. Știu că părinții i-au fost și îi sunt model, că a avut și are în jur oameni care au creat premisele ca ea să fie cum este astăzi, dar e meritul ei fantastic să le fi perceput pe toate exact cum trebuie.

Draga mea „Fetiță cu cărțile”, îți doresc ca pasiunea ta să continue, să îți găsești locul meritat în viață și sper să tot primesc autografe pe cărțile scrise de tine!” R.S.(părinte)

Alte impresii:

„Ana este o fată cu ochi mari, întrebători și vocea mică. Surâde rar, iar râsul ei este ca o ploaie de vară, scurt și rapid trecător. Vorbește puțin și face mult, genul care pe mine mă încântă. Dovadă, la 10 ani deja și-a lansat o carte și mi-a fost drag să particip la acest eveniment deosebit, într-o atmosferă relaxată, pe seara, într-o grădină frumoasă. S-a potrivit perfect personalității ei. La mai multe, Ana!” G.S. (profesor)

„Am așteptat evenimentul cu încântare și nerăbdare. Ana, la 10 ani, a avut prima ei lansare de carte. Un decor de poveste, copii, zâmbete, cuvinte frumoase și energie, așa poate fi descris în câteva vorbe simple minunatul eveniment. Sunt sigură că Ana mai are încă multe lucruri de spus în această direcție, multe sentimente de exprimat prin poveste. Volumul publicat ne introduce într-o lume mică de emoții mari. Felicitări!” S.C. (profesor)

Felicitări, Ana!  …. Ana, fetița cu cărțile

Să ne revedem la următoarea lansare și la cât mai multe!

Mulțumim tuturor celor prezenți la eveniment, copii și adulți, părinți și profesori.
Mulțumim și Editurii Floare de Iris aici.  care a ajutat în publicarea cărții. Apreciem implicarea și deschiderea voastră.

Despre Ana și cartea ei mai găsiți și în presă aici. Un alt articol despre Ana găsiți aici.

Am fost onorată să pot modera discuția cu Ana de la lansarea cărții. Am avut amândou foarte multe emoții. Ana esti un model pentru mine și o sursă de inspirație! Agnes Remalia Dragomir, Psiholog și psihoterapeut

Simona Corendea (Corector). Mulțumim Simona pentru suportul tău și corectarea inițiala a manuscrisului, recomandări, rabdare…