Art-terapia și beneficiile psihoterapeutice
Art-terapia este o tehnică folosită cu scopul de a îmbunătăți starea de bine a persoanei, de a stimula dezvoltarea personală, indiferent că vorbim de această tehnică pentru copii sau pentru adulți.
Art-terapia folosește arta ca manieră de exprimare personală, pentru comunicarea trăirilor, pulsiunilor, emoțiilor, pentru o explorare a interiorului în scopul creșterii și armonizării.
Câteva beneficii ale art-terapiei:
- Facilitează proiecția;
- Oferă suport emoțional (pentru persoanele care trec prin suferință, traumă);
- Reduce stresul;
- Facilitează și deblochează creativitatea;
- Favorizează dezvoltarea personală;
- Îmbunătățește percepția despre sine, dar și despre cei din jur.
Art-terapia și beneficiile psihoterapeutice
Așa cum aminteam și mai sus, la modul general, starea de bine se îmbunătățește. Nu este neapărat obligatoriu să avem talent sau o înclinație pentru artă în general, art-terapia este o formă de terapie care contribuie la dezvoltarea potențialului fiecăruia.
În cazul copiilor, există o îmbunătățire în cazul atenției, concentrării, motivației și a plăcerii pentru frumos. Antrenează lucrul cu forme, mărimi, culori, texturi. Ajută la îmbunătățirea motricității fine, ajută la dezvoltarea cognitivă și poate îmbunătăți răbdarea.
În lunile de primăvară, mai mult decât în altele, lucrez mai mult prin art-terapie, fie că vorbim de lucru cu nisip colorat, mărgele, tempera, lut, materiale din natură (frunze, flori presate, bețișoare).
Art-terapia poate să fie folosită și în cazul copiilor sau adulților cu dificultăți majore de dezvoltare, motricitate, limbaj, vedere, etc.
Art-terapia cu nisip colorat
În acest an, în Școala Altfel, am folosit tehnica „Art-terapie cu nisip colorat”. De asemenea, în luna februarie și în prima parte a lunii martie am lucrat cu mărgele, flori uscate, culori, pentru a confecționa decorațiuni pentru a fi dăruite.
Este un alt mod de a învăța pentru că scopul principal nu este să te învețe ceva, ci să ajute celelalte funcții care pot îmbunătăți învățarea: atenția, concentrarea, detaliile, timp în sarcina de lucru. Acestea aspecte sunt extrem de importante în procesul de învățare.
Pentru mai multe informații despre cum poate ajuta această tehnică puteți să mă contactați folosind pagina de contact de aici.
Mai multe poze de la astfel de activități puteteți vedea aici.
Psiholog, psihoterapeut
Agnes Remalia Dragomir
#artterapie
#artterapiecunisipcolorat
#evaluarepsihologică
#evaluarecopii
#psihoterapiecopii
#psihoconsultanta
#agnesdragomir
#dezvoltarepersonala
#staredebine