Consilierea premaritală – între necesitate și obligație? Parcă e de înțeles de ce necesitate, dar obligație? Da, obligație, și o să vă spun spre final de ce obligație și față de cine!

Nunțile sunt despre dragoste, magie și speranță. Ne place să sperăm, dar statistica bate de multe ori! Cea mai bună abordare este pregătirea. Magia este un nonsens în acest caz. Căsnicia are 47% șanse de reușită și 53% este rata divorțului! Asta spune o parte din cercetare. Sunt alte statistici care spun că 1 din 4 căsnicii se destramă. Pregătirea e cea mai sigură. În acest context vorbim de consiliere premaritală. Nimeni nu vrea ca nunta lui să fie distrusă de date statistice și probabilități. Dar realitatea este că aceste statistici arată ce se întâmplă în jurul nostru.

Acum sau mai târziu?

Cele mai multe persoane care ajung la divorț și-ar fi dorit să existe cineva care să le ofere o îndrumare înainte de a se căsători. Din păcate, consilierea premaritală este foarte puțin folosită în Europa și, cu atât mai puțin, în Europa de Est. Noțiunea de consiliere premaritală aproape că nu există în Europa în comparație cu Statele Unite. Este adevărat că sunt cupluri necăsătorite care apelează la terapie înainte de căsătorie. Nu fac asta pentru a se pregăti pentru căsătorie, fac asta pentru că deja au dificultăți în relația lor.

 

Consilierea premaritală NU este pentru că ai descoperit că ai o dificultate în relație și nu ești sigur dacă să mergi mai departe în acea relație sau dacă să o oprești. Consilierea premaritală este pentru toate persoanele care sunt în relație și au decis sau se gândesc să se căsătorească. Este o alegere conștientă și rațională care se ia înainte de a te căsători sau a avea o relație.

Există câteva subiecte ce este bine să fie discutate înainte de a te căsători. Voi enumera câteva dintre ele. Scopul nu este ca acesta să fie un articol care să înlocuiască consilierea premaritală! Din contra. Nu îmi propun să abordez direct subiectele acestea, ele trebuie discutate într-un cadru pregătit și cu două persoane în față. Scopul este să aduc în atenția cititorului necesitatea acestei consilieri.

Teme și subiecte pe care e bine să le discutați înainte de nuntă:

  1. Trecutul și familia mea de origine (între resursă, influență și dezavantaj);
  2. Speranțe, așteptări și vise (carieră, casă, copii, roluri, responsabilități);
  3. Principii personale (inclusiv cele spirituale – nu le ignorati!);
  4. Planificare familială;
  5. Cine și cum ia deciziile;
  6. Comunicare și conflict – de la a vorbi la a asculta;
  7. Economiile voastre și modul cum gestionați finanțele;
  8. Cum gestionați certurile și ce mecanisme ați dezvoltat + ce macanisme ați învățat în familia de origine;
  9. Intimitatea și viața sexuală (între trecut și viitor).

Se mai pot adăuga subiecte … și da, e nevoie de timp pentru asta.

 

De ce este consilierea premaritală între necesitate și obligație? Nu ne place cuvântul obligație! Știu! Asta am stabilit de la început. Doar că este o obligație pe care o ai față de tine că o să-ți faci bine pe termen lung. Să ai grijă de tine! Așa că este despre TINE! Pentru asta ai nevoie și de consiliere premaritală dacă intenționezi să te căsătorești. Nunta e doar o zi și e frumoasă oricum! Dar viața de căsnicie începe după nuntă și nu există familii perfecte, există doar familii funcționale. Ne pregătim pentru atâtea lucruri în viață și cel mai puțin pentru cele două roluri: de partener și de părinte (ROLURI DIFERITE)! Investim timp și bani pentru viața școlară și este foarte bine, investim timp și bani pentru formare profesională, excelent! … Cât investim pentru rolul de partener și cât pentru cel de părinte? Statistica nu arată prea bine. Se vede asta din numărul divorțurilor, violențelor din cadrul familiei, problemelor cu copiii, bolilor și tulburărilor psihice, depresiei și anxietății, disperării și suicidului!

Așa că psihoterapia, dezvoltarea personală, consilierea premaritală și tot ce ține de sănătatea și dezvoltarea psihică e ceva ce facem pentru noi! Este ca o promisiune pe care ți-o faci ție ca să îți fie bine!

Recomandări

Închei prin a recomanda câteva cărți pe care le consider importante.

Nu sunt singurele. Puteam să mai scriu 10 sau 20+.

  1. John W. Jacobs, Dragostea este suficientă și alte minciuni despre viața în doi
  2. Gary Chapman, De știut înainte de căsătorie
  3. Gary Chapman, Cele cinci limbaje ale dragostei
  4. Gary Chapman, Cele patru anotimpuri ale căsniciei
  5. Gary Chapman, Cele cinci limbaje ale scuzelor
  6. Emerson Eggerichs, Dragoste și respect
  7. John Gray, Bărbații sunt de pe Marte, femeile de pe Venus
  8. Mark Gungor – sesiunile video despre „Creierul bărbatului, creierul femeii”

https://www.youtube.com/watch?v=nWkPOFz3RSk (se găsesc și cu subtitrare în limba română, în trei părți distincte, tot pe youtube).

+ TOT ce a scris Gary Chapman este recomandat. Valabil și pentru sesiunile lui video.

Citiți cărțile, dar cel mai indicat este să lucrați cu un psihoterapeut/consilier după un ghid special pentru consiliere premaritală!

Agnes Remalia Dragomir,  psihoterapeut, psiholog

Corectura realizata de Simona Corendea

Pentru consiliere premaritală puteți lăsa mesaj aici.