Multi parinti se bucura cand isi duc copiii la gradinita si ei intra in clasa linistiti si nu spun nimic desi e doar a 2-a sau a 3-a zi de gradinita. Bucuria lor e intemeiata! Pentru ca vad  altii copii care plang pe hol si pentru care se incearca diverse variante pentru a se linisti. E mult mai usor pentru parinti sa vada ca odrasele lor nu plang cand incep gradinita decat sa ii vada cum se tavalesc (la propriu uneori) prin holul gradinitei.
Ce nu se stie … si nici multi nu spun e ca oricum ar fi intrarea in gradinita presupune o criza si chiar daca ea nu se manifesta la fel, la toti, ea exista. Sigur uneori se poate  ca manifestarea crizei sa apara mai tarziu.
De multe ori parintii sunt surprinsi cand dupa 2-3 saptamani copilul refuza brusc sa mearga la gradinita sau plange cand se apropie de gradinita, ori se imbolnaveste subit.
Cateva indicii pentru  a vedea daca s-a intamplat ceva la gradinita sau acasa sau doar este o manifestare intarziata a crizei la intrarea in gradinita/ colectivitate:
–          A avut copilul o descarcare emotionala dupa ce a intrat in gradinita (daca raspunsul e NU atunci e mai sigur ca acesta sa fie momentul);
–          Poate fi o cauza a boli/ raului pe care copilul o manifesta (virus);
–          Discutati cu psihologul gradinitei (sau cu educatoarea si ingrijitoarea) care sunt manifestarile lui de la gradinita si ce va poate spune;
–          Exista ceva in mediul familial schimbat cum ar fi: aparitia unui nou mebru in familie (copil sau vizita a cuiva), tensiuni in cadrul familie, relatii extraconjugale, boli ale unuia din parintei, mama insarcinata, sau orice care e diferit decat momentul dinaintea crizei copilului (sau doar acum s-a aflat).
–          Discutati cu copilul si intrebatil ce il nelinisteste, vorbitii calm si cu rabdare dar foarte sigur pe sine;
–          Asiguratil ca-l iubiti si ca  veniti sa-l luati acasa la ora …. (spuneti ora si NU intarziati – copiii va verifica si ceilalti nu stiu ce i-ati promis copilul, iar daca nu va tineti de cuvant o sa-si piarda increderea in dumneavoastra);
–          Daca e de putin timp la gradinita si nu a avut o manifestare emotinala la intrarea in gradinita si va intoarceti dupa un concediu atunci e mai sigur ca daca incepe acum se se manifeste atunci e vorba de “ruptura dintre copil si parinte”;
–          Copii sunt simtomul problemelor si tensiunilor din familie. E bine sa-l feriti pe copil de problemele care nu il privesc pe el si care trebuie rezolvate de adulti (orice expunere a copilului la problemele adultilor este abuz emotional pentru copil). Copilul nu e dator sa rezolve nici una din problemele adultilor. Rolul lui e sa se joace, sa se dezvolte si sa asimileze (sa invete).
Atunci cand apare o stare tensionata in viata copilului si el se manifesta incercati sa gasiti cauza acestei manifestari si sa nu tratati efectul decat dupa ce cauza a fost aflata. De multe ori si in vietile noastre ne “oprim privirea” doar asupra efectului si nu aflam cauza, care defapt ar trebui sa ne ajute sa intelegem mai multe despre noi si este inca un pas in drumul spre maturizare.
Daca anumite manifestari pe care copilul dumneavoastra le are va neliniste atunci cel mai bine ar fi sa apelati la un spacialist care poate fi obiectiv si poate face o evaluare a copilului si a familiei. Daca in acest moment aveti nevoie de ajutor asteptam sa ne solicitati.
Consilier Psihologic,
Agnes Remalia Dragomir MD.
Gradinita Cuibusorul Zanelor