Vinovații ajung mereu în pușcărie, dar nu mereu în aceeași pușcărie! Cum gestionăm vinovăția? Răspunsul la această întrebare ne poate ajuta evităm pușcăriile invizibile ale sufletului.

Vionovatul, conform legii, nu mereu se si simte vinovat, defapt de cele mai multe ori el nu se simte vinovat desi comite infracțiunie. Cei cuprinși de vinovăție sunt cei care respect legi morale, etice.

Cuvântul vinovăție îl găsim mai degrabă tradus în dicționare juridice și mai puțin în cele psihologice.

Cum este definită vinovăția

Domeniul larg al definiției cuprinde de obicei 3 ipostaze: (1) acțiunea de încalcare a unei reguli și urmează o pedeapsă (aici juridic-legal), (2) posibilitatea ca o acțiune să se desfășoare numai în imaginație – o încălcare imaginară și (3)  încalcarea conștientă a unor norme, în mod conștient, dar care nu contravine unor legi exterioare, cu unor principii morale-etice.

Comprehensive Dictionary of Psychoanalysis (2009) descrie vinovăția ca pe o „trăire disforică resimțită ca urmare a încălcării regulilor (familiale, religioase, naționale etc.) sau chiar a gândului de a înfăptui o astfel de transgresiune“.

În familie și în cuplu se poate uza foarte mult de sentimentul de vinovăție. Ceea ce nu este un lucru sănătos. Obținem atenția celuilalt sau lucruri de la el pentru ca apelăm la sentiment și îl facem pe celălalt să se simtă vinovat.

Calibrăm vinovăția în funcție de cât de multă dezvoltare personală facem, cât de mult lucrăm cu noi, cât de mult ne cunoaștem pe noi, de cât de mult stăm pe scaunul clientului, în fața unui psihoterapeut sau a unui persoane mature. Asta ne poate ajuta să ne cunoaștem mai bine, să ne întelegem și acceptăm. Deși multă lume fuge de acest scaun! Dar e nevoie de un travaliu de vindecare și în acest sens și de o persoană să ne asiste.

Prin natura sa, sentimentul vinovăției este obsedant, paralizant și este dușmanul dezvoltării personale! Există viață și fără acest sentiment de vinovăție care te ține în inchisori invizibile. Caută vindecarea!

Mai multe depre vinovăție și cum gestionăm vinovăția în emisiunea Trăiește întelept  cu Cristina Ișvan.