Inceperea gradinitei e un moment foarte important pentru intreaga familie. Acesta e motivul pentru care e bine sa incepem sa-l pregatim pe copilul cu cateva saptamani inainte. In functie de istoricul parintilor in relatie cu gradinita/ scoala si cu propriile despartiri de parinti pot aparea diverse temeri si intrebari.

In vederea pregatirii pentru gradinita va propun un model de poveste pe care puteti sa o spuneti copilului. Acesta e doar un model, se pot creea alte si alte povesti.
E bine ca personajul principal in poveste sa fie o jucarie favorita a copilului (sau un personaj din desene animate) – de exemplu: ursuletul Teddy , maimutica Cici, etc.
Eu am sa va spun povestea lui Cici  – care incepe gradinita.

Maimutica Cici pe taramul jocului
Cici este o maimutica foarte dragalasa, ea a avut ziua de nastere acum cateva zile si atunci mama si tata au decis sa o anunte ca au o surpriza pentru ea. Erau foarte emotionati cand au inceput sa-i povesteasca despre taramul jocului si al jucariilor, asteptau de mult acest moment pentru ca asta le arata cum Cici a crescut si acum reuseste sa se descurce singura tot mai mult.
Iata ce au inceput sa-i spuna parintii: (sugestie: folositi intonatiile si gestica, zambiti, fiti calm si sigur pe sine)
-Cici, noi avem o mare supriza pentru tine si suntem siguri ca o sa te bucuri
-O, mami, tati abea astept sa-mi spuneti ce ati pregatit pentru mine…
-Noi am vazut ca tu ai crescut tot mai mult si ne-am gandit ca e timpul sa petreci impreuna cu alti copii de maimutica la fel ca tine, mai mult timp astfel incat  sa inveti impreuna cu ei si sa va bucurati de tot ceea ce ati acumulat.. Acolo sunt jucarii multe, maimutle invata si se joace impreuna ….  si mai mult de atat ….  este o persoana care se ocupa de voi si va invata pe tot parcursul zilei din tot ce stie ea (
nu spuneti neaparat ca e domnisoara, tanara,.. ca poate sa aiba educator sau o doamna mai in etate – si pentru a nu-l proiecta la ceva ce nu stiti sigur).
-O mami (tati) ma bucur asa de mult.! Cand putem merge? Abia astept sa ma duc acolo. Dar cum se cheama acel loc?
-Aaa..este o gradinita a maimutelor, acolo  merg maimuticile cand au crescut pentru a se putea pregati pentru viata. Parintii ii duc dimineata acolo, mananca, se joaca, invata cantecele, merg in parc, coloreaza, picteaza si apoi se odihnesc (e bine sa stiti cat de cat programul gradinitei unde vreti sa-l duceti si sa ii oferiti realitatea). Seara cand parintii maimuta vin sa ea acasa puisorii, copiii arata parintilor ce au facut peste zi – pot vedea  acolo chiar lucrari expuse. Noi abia  asteptam sa vadem  ce lucrari minunate o sa faci, ce o sa colorezi si cum o sa modelezi. Seara (
la pranz/ dupa masa de pranz/ inainte de masa de pranz) noi venim sa te luam acasa. Personalul din gradinita se ocupa foarte bine de tine, au mancare buna si au zinnic tot felul de surprize pentru tine.
-Mami, tati eu de abea astept sa mergem la gradinita. Putem sa mergem chiar acum?? Sau cand ma trezesc de dimineata?
-O sa putem merge maine de dimineata. Pana atunci o sa dormi si o sa visezi cu jucariile si cu tot ce ti-am povestit. Noapte buna Cici!
-Noapte buna mami/tati! … si multumesc frumos pentru surpriza pregatita, astept cu nerabdare sa merg la gradinita maimutelelor maine!
-Cici a ramas in pat sa doarma linistita, iar mama a plecat in camera ei si era foarte fericita, Cici a crescut si e momentul sa inceapa gradinita!- pregatirea pentru scoala.
Aplicatie: Stii draga/ dragul  mea ca o sa vina ziua cand sa incepi si tu gradinita. Acolo vin (multi) copii de varsta ta. E foarte frumos  si o sa mergem sa vizitam cat mai curand. Maine o sa iti citesc o alta poveste despre cum s-a descurcat Cici la gradinita in prima ei zi.

Povestea lui Cici e doar un model, pot fi create si alte povesti in functie de experientele copilului, pentru a reglamenta si explica momentul inceperii gradinitei, relatia cu parintii/ bunicii sau  contextul in care creste copilul.

Va doresc sa va lasati mintea libera sa creeze cat mai multe povesti pentru copiii dumneavoastra pentru ca o poveste ii poate oferi alinare, il poate incuraja, il poate proiecta bine in viitor si il ajuta sa se pregateasca pentru ceva ce urmeaza sa vina.
Daca aveti nevoie de indrumare sau pot sa va ofer mai multe informatii va rog sa ma contactati.

Psiholog,

Agnes Remalia Dragomir MD.

www.psihoconsultanta.ro

Gradinita Cuibusorul Zanelor

www.cuibusorulzanelor.ro