A trecut prima zi de gradinita! Pentru unii mai greu pentru altii foarte usor. Pentru cei care au avut o prima zi foarte usoara la gradinita nu va bucurati prea tare… criza apare mai tarziu. Voi reveni cu un nou articol si despre criza intarziata, dar pana atunci as vrea sa vorbim despre urmatoarele zile de gradinita in general – si in mod special pentru cei care se acomodeaza greu.

A doua zi de gradinita poate fi foarte grea. Copilul se poate plange ca ii e rau inca de noaptea, poate acuza dureri si poate chiar sa faca febra. Dimineata nu reuseste sa se treazeasca sau poate avea crize de varsaturi si dureri de cap. Fiecare copil se consuma si se descarca in felul lui. Tensiunea acumulata in prima zi de gradinita poate fi greu suportata si e nevoie sa apare descarcarea. Descarcarea e sanatoasa si e bine venita pentru a nu acumula pera multa tensiune interioara. Ea nu trebuie ignorata, dar nici nu e indicat sa incurajati copilul sa se bazeze pe aceste crize de descarcare pentru a scapa de gradinita. E bine sa fie supraveghat si sa se vada daca febra este o consecinta a unei infectii sau este asa numita febra de dor de mama/tata (de tata mai rar si depende de relatia copilului cu parintii). Incurajati copilul sa merga la gradinita, fiti calmi cand ii vorbiti despre gradinita, dar fiti foarte fermi si cu stananire de sine. Uneori crizele de isterie pot sa fie foarte mari, copiii se pot tavali pe jos, pot urla, se pot agata de dumneavoastra si pot chiar sa lesine. In aceste situatii spunetii cu calm sa inceteze pentru a putea discuta cu el/ea ca daca nu se opreste veti pleca inainte sa apucati sa vorbiti. De cele mai multe ori ei incetraza pentru ca vor sa va auda.  Sunti si parinti care pleaca in momentul in care copilul nu incetraza si ce am observat e ca acesta plecare actioneaza ca un dus cu apa rece si copilul reactioneaza mai bine apoi la spusele parintilor. Daca se opreste  explicatii  cu calm la ce ora veniti si amintitii de ce il duceti la gradinita. Vorbiti si cu educatoarea si/sau ingrijitoarea si spuneti de fata cu copilul ca in caz de urgenta sa va contacteze. Explicatii ca persoanele de acolo il vor ajuta cand are nevoie si va va contacta doar daca e nevoie.

Cel mai indicat e sa nu prelungiti crizele din urmatoarele zile. De aceia e mai bine sa nu zaboviti prea mult in holul gradinitei si nici sa nu intrati in sala de curs sau in sala de mese. O data ce ati intrat pe un teritoriu care e al gradinitei si el vede ca aveti voie o sa-i fie foarte greu sa inteleaga de ce plecati si nu ramaneti. Pentru unii copii poate fi foarte greu si in mod special daca au fost “abandonati” in trecut. Orice plecare a mamei/ tatalui la varsta mica (pana in 2 ani) si pentru mai mult de o zi poate fi perceputa ca abandon pentru un copil care nu are notinuea timpului.

Pregatiti impreuna cu copilul diferite ritualuri in care el sa aiba siguranta ca va intoarceti. Vorbiti despre aceasta cu psihologul gradinitei, educatoarea sau orice persoana care are rol de mediere in gradinita. Respectati ceea ce ii promiteti si daca ati ajuns la conventia ca veniti la  o anumita ora sau dupa o anumita activitate atunci e bine sa nu ii tradati increderea. Aceste crize dureaza de la 2-3 zile pana la 2-3 saptamani, dar in timp intensitatea se reduce. Daca criza apare mai tarziu atunci este invers (crizele cresc in intensitate sau apar brusc dupa cateva zile (chiar saptamani) de gradinita – pentru acesta voi scrie un alt articol.

Consecventa, calmul, rabdarea, dragostea si fermitatea sunt cateva din atributele ce ar trebui sa va descrie in acele zile. DAR uneori e foarte difícil daca inclusiv dumneavoastra ca si parinti ati avut anumite traume legate de gradinita sau abandon. Daca stiti ca aveti acesta dificultate atunci e bine sa apelati la un specialist si sa aveti cateva sedinte de terapia care sa va ajute sa nu ii transmiteti copilului dumneavoastra propriile temeri si „sa il imbracati cu o haina care nu i se potriveste, este mult prea mare si prea grea pentru el”!
Va doresc succes si toate adjectivele insirate mai sus sa va insoteasca!

Psiholog,

Agnes Remalia Dragomir MD.

www.psihoconsultanta.ro

Gradinita Cuibusorul Zanelor

www.cuibusorulzanelor.ro