MENTAL HEALTH în relațiile părinți – copii
Ce legătură este între sănătatea mintală și vremurile pe care le trăim?
Este sănătatea mintală importantă? Cum poate ajuta un părinte un copil?
Acestea sunt întrebări pe care mulți dintre noi ni le punem. Fie că suntem profesori, părinți, psihologi sau psihoterapeuți, ne dorim să știm răspunsurile.
În rândurile de mai jos găsiți trei componente importante și potrivite în relația cu copiii din rol de părinte.
-
Autonomia și responsabilizarea copilului
Autonomia este poate unul din cele mai importante concepte din creșterea unui copil. Posibilitatea oferită copilului de a se desprinde de părinte și a se dezvolta ca persoană de sine stătătoare, echilibrată și responsabilă este un mare dar.
Cum putem încuraja autonomia? În perioada copilăriei mici copilul are nevoie să fie introdus de părinte în „lume”. O lume pe care părintele o prezintă copilului oferind protecție atunci când copilul are nevoie. Apoi se introduc, treptat, mici responsabilități în relația cu sine, cu familia, cu cei din jur, cu viața din grădiniță și, apoi, școală.
Autonomia nu înseamnă fluidizarea limitelor sau nestabilirea lor. Copilul are nevoie de un „cadru” în care să se dezvolte. Are nevoie de securizare, de limite, dar și de o încurajare a autonomiei pe lucruri specifice vârstei.
-
Pregătirea copilului pentru o viață reală
Viața reală înseamnă uneori și „nu” sau frustrare, eșec. Înseamnă și „să aștepti” sau „să dai întâietate” altcuiva. Limitele sunt parte din ceea ce are nevoie să stabilească cu familia care este baza de încredere. Viața reală e uneori și durere (fie că e de burtică, o entorsă de picior sau durerea pierderii jucăria preferată). Dacă toate acestea sunt pregătite de părinte fără ca acesta să se poziționeze mereu în rol de salvator, ajută copilul să fie mai pregătit pentru o viață reală care poate însemna și durere uneori. Lipsa pregătirii în acest sens poate aduce mai târziu în viața copilului anxietate, depresie, fragilitate. Fragilizarea copilului prin nepregătirea lui pentru viața reală, socială, fizică, financiară poate facilita dificultăți în zona anxietate, depresie și a sănătății mintale. Copilul are nevoie să perceapă ce e rău și ce e bine și să dezvolte reziliență în perioada dezvoltării lui.
-
Socializarea cu un spectru larg de persoane și întreruperea fuziunii părinte-copil (mamă-copil de cele mai multe ori).
Încurajarea socializării cu alte persoane, copii și adulți. Desprinderea părintelui de copil și furnizarea – dăruirea încrederii către și în copil este ceea ce îl ajută să se dezvolte armonios și sănătos. Aici putem vorbi chiar de o sănătate mintală pe care o pregătești ca și părinte pentru copil. Vedem tendința părinților, mai des a mamei, de a trăi o relație fuzională cu copilul. Acest aspect este din dorința de a se asigura (a se „liniști” pe sine aș citi), iar părintele crede că îi este bine copilului, dar acest lucru nu îl ajută pe acesta.
Acestea sunt doar trei din componentele ce pot ajuta dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a copilului, dar și a părintelui în rolul lui. Până la urmă, sănătatea mintală a celor mici este în strânsă legatură cu cea a părinților.
Să nu uităm că cei mici au nevoie să vadă la noi cum ne acceptăm și ne iubim, cum avem un stil de viață armonios, responsabil și cum ne dezvoltăm.
Să tratăm este mai costisitor din toate punctele de vedere. Să prevenim este mai benefic pentru noi toți! Să fim uniți pentru promovarea WORLD MENTAL HEALTH DAY! Not just today, but everyday!
Agnes Remalia Dragomir
MENTAL HEALTH în relațiile părinți – copii.
Pentru evalări și psihoterapie puteti apela aici.
#psihoterapiecopii
#psihoconsultanta
#agnesdragomir
#dezvoltarepersonala
#staredebine #mentalhealth
#psihologinromania
#psihologinlume