Oaia neagră a familiei

În fiecare familie există mai multe roluri pe care membrii le joacă, unul din ele este cel de ”Oaia neagră a familiei”!

Când auzim de Oaia neagră ne gândim că sigur ar trebui exclusă, dar, până să fie înlăturată de membri, chiar ea se exclude singură. Ea simte că nu se potrivește acelui sistem, că nu dorește să repete ce face familia de mulți ani. Putem vorbi de zeci de ani și chiar de generații.

Uneori, poate avea comportamente interpretate ca agresive de cei din jur pentru că se opune cerințelor familiei.

Oaia neagră a familiei este de fapt un căutător și este dornic să elibereze anumite tipare transgeneraționale. El nu e dispus la repetiția problemelor transgeneraționale. În mod sigur nu este un tradiționalist și poate aduce un plus. El poate arăta ce se repetă în sistemul familiei și poate elibera de perpetuarea unui pattern transgenerațional.

Câteva din rolurile acestui membru din familie: (1) să repare, (2) să vindece și (3) să aducă o nou lumină asupra unei problematici. Încăpățânarea lor de a face altfel, de a alege altceva pune toată familia în postura de a se readapta la o altfel de abordare. Aceast rol vine cu provocări, dar poate veni și cu vindecare în transgenerațional.

De multe ori mergem pe drumul cunoscut, nu neapărat bun sau potrivit pentru noi. Persoanele caută inconștient motive să se întoarcă la familiar. Există nevoia de a crea ceea ce este cunoscut din generație în generație. Oaia neagră face exact opusul, nu dorește să meargă pe drumul familiar, să tolereze ceva tolerat de generații în acea familie.

Câteva exemple în acest sens:
  • „Femeile din familia asta mereu au luat bătaie, oaia neagră nu o să accepte să fie într-o relație abuzivă”;
  • „Copiii din familia aceasta nu au plecat departe de casă, oaia neagră o să fie dornică să plece mai departe, să se desprindă de familie și să arate că acest lucru nu e periculos;”
  • „Artiștii nu au ce căuta în această familie că sunt muritori de foame, oaia neagră o să dorească să demonstreze că poate să fie artist și fără să fie muritor de foame.”

Dacă ești cumva o oaie neagră în familia ta, nu dispera! Caută să explorezi împreună cu un psihoterapeut care este rolul tău în familia transgenerațională. Realizarea unei genograme împreună cu un psihoterapeut poate aduce multă lumină asupra „blănii negre” pe care o porți.

Dacă ai nevoie de psihoterapie poti scrie aici.

„Nu oaia neagră este altfel, ci oile albe sunt la fel!” (C.P)

Agnes Remalia Dragomir

#psihoterapie

#psihoconsultanta

#agnesdragomir

#oaianeagră

#transgenerațional

#genogramă

#dezvoltarepersonala

#staredebine

#mentalhealth

Un alt articol de ajutor poate să fie aici.

Un alt articol de ajutor poate să fie aici.